top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPleunie

De chronologische stappen van de ontwikkelaar voor een nieuwbouwproject!

Een nieuwbouwwoning kopen gaat iets anders dan een bestaand huis kopen. Als het huis al bestaat dan wordt de hypotheek geregeld, het geld wordt overgemaakt (heel simpel gezegd). Oude bewoners eruit en de nieuwe bewoners gaan erin, en… dat is dat!


Wanneer een huis nog gebouwd moet worden is het iets minder eenvoudig. Je krijgt te maken met aspecten die je bij een bestaand huis helemaal niet tegenkomt. Een gemiddelde ontwikkelaar heeft verschillende stappen die moeten worden doorlopen om uiteindelijk de sleutel te kunnen overhandigen aan de nieuwe bewoners. Ik heb in samenwerking met een ontwikkelaar een stappenplan gemaakt die begint bij het uitkiezen van de locatie en gaat tot de oplevering van de nieuwbouwwoningen.


1. De locatie


Het begint allemaal met een eigenaar met een grond of een gebouw en met een projectontwikkelaar met een plan. De ontwikkelaar presenteert de plannen voor het ontwikkelen van een aantal huizen of zelfs een hele nieuwbouwwijk. Enkele stappen die dan doorlopen worden zijn:


  • Bureauonderzoek (bestemmingsplan, wat is er te vinden over de bodem, structuurplan gemeente, wat is er te koop in de omgeving, etc.);

  • Er worden schetsen gemaakt (vaak eerst door de ontwikkelaar zelf);

  • Daarna officiële schetsen door een architect of een bureau voor stedenbouw;

  • Plannen verder uitwerken, denk aan: stichtingskostenraming maken, verdere afspraken maken met grondeigenaren en gesprekken met de gemeente;

  • Omwonenden informeren.

  • Intentieovereenkomst met de grondeigenaren;


Wanneer het bovenstaande allemaal goed verloopt gaan we naar de volgende stap!


2. Officiële overeenkomst met grondeigenaren maken


De tweede stap kan natuurlijk pas in werking gaan als de eerste stap volledig is voltooid. Wanneer de eerste stap volledig is afgerond en er groen licht wordt gegeven kunnen we een officiële overeenkomst met de grondeigenaren gaan maken (soms kan het ook zijn dat het blijft bij de intentieovereenkomst van stap 1). Dan komen er weer een aantal stappen die moeten worden genomen:


  • Architect het plan verder laten uitwerken;

  • Overleg met de gemeente en provincie: stedenbouwkundige, hoogheemraadschap, openbare ruimte, parkeren.

  • Aannemer het plan financieel laten doorrekenen;

  • Diverse adviseurs opdracht geven;

  • Marktonderzoek (internet, workshops, gesprekken met makelaars e.d.)


Zodra stap twee is voltooid kunnen de ontwikkelaars zich gaan focussen op de volgende stap. Een belangrijke stap als je het mij vraagt:


3. Start verkoop!


Het is nu tijd om de ideeën te gaan presenteren aan geïnteresseerden en potentiële kopers. Dit kan gebeuren in opgemaakte verkoopbrochures of flyers, maar steeds vaker zie je een high-tech website met daarin 3D-modellen van het nieuwbouwproject of gedetailleerde plattegronden.


Een andere manier om de start verkoop goed onder de aandacht te brengen is door het organiseren van een Event, zo organiseer ik regelmatig een informatiebijeenkomst voor potentiële kopers (eventueel met inschrijfmogelijkheden), lees hier verder.


Parallel aan de start verkoop loopt vaak het vergunningstraject en kunnen de volgende stappen worden doorlopen:


  • Eventueel slopen;

  • Bouwrijp maken;

  • Start bouw of eerste paal;

  • Hoogste punt (pannenbier);

  • Kijkersdagen;


En dan als laatste en belangrijkste stap:


4. Oplevering van de woning


Dit zal echt een goed gevoel geven als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen en dan eindelijk bij het einde bent: de oplevering van de woning! Een leuk Event (ja ik begin weer over een Event, want ik blijf toch een Eventmanager) zou een opleverborrel kunnen zijn. Het project is geslaagd, de huizen zijn klaar en dit wil je natuurlijk vieren. Dit kan met de kopers, maar natuurlijk ook met het hele team die dit mogelijk heeft gemaakt! Lees hier meer over de momenten wanneer je een feestje zou kunnen geven bij een nieuwbouwproject.


De bovenstaande stappen zijn natuurlijk maar een opsomming van wat een ontwikkelaar allemaal moet doen voordat hij bij de oplevering van de woning komt, maar voor zover ik weet heb ik nu de belangrijkste opgeschreven. Klopt er iets niet naar jouw idee of mis je nog iets? Stuur mij dan even een berichtje. Ik hoor graag jouw ideeën hierover: pleun@gewoonpleun.nl.


1.469 weergaven0 opmerkingen
bottom of page