top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPleunie

In 6 stappen naar een milieuvriendelijk Event!

Allemaal willen we helpen om het milieu te verbeteren, toch? Overal waar je komt, of het nu in de Albert Heijn is of dat je op Netflix een serie wilt gaan kijken worden we gewaarschuwd van de gevolgen van de vervuilingen in de wereld. Op 18 maart 2021 was het Global Recycling Day en dat zette mij aan het denken. Ik heb al eerder een blog geschreven over hoe je minder voedselverspilling krijgt op je Event, en nu wil ik hier een vervolg aan geven die nog verder gaat. Hoe zorg je ervoor dat je tijdens een Event jouw ‘footprint’ op aarde minimaliseert?

Als je de onderstaande stappen in jouw achterhoofd houdt bij het organiseren van een volgend Event dan durf ik je te garanderen dat jij jouw footprint verkleint! Dus LET’S GET STARTED:


  1. Lokale leveranciers:

Een cateraar uit Oisterwijk, drukwerk uit Rotterdam, decoratie uit ‘t Gooi en een techniek leverancier uit Apeldoorn. De wereld van vandaag maakt het een stuk makkelijker om te werken met leveranciers in heel Nederland. Ondanks dat je gisteren je drukwerk hebt besteld in Rotterdam hoeft dat niet te betekenen dat dit pas volgende week geleverd wordt. Nee waarschijnlijk heb je het dezelfde dag nog… Waarschijnlijk heb je nu wel een beetje door waar ik heen wil, want dit is voor jouw footprint helemaal niet handig!


Je zorgt voor een minimale footprint als je de keuze maakt om tijdens je evenement samen te werken met lokale leveranciers. Naast dat je er voor zorgt dat je een minder grote footprint achterlaat, steun je ook de lokale ondernemer. Een win-win als je het mij vraagt!


  1. Digital ONLY!

Het is natuurlijk altijd leuk om een uitnodiging in de bus te krijgen inclusief het programma van de dag met een flyer van bijvoorbeeld het nieuwbouwproject. Maar als jij echt iets wilt doen aan de grootte van jouw footprint dan kun je er ook voor kiezen om, al is het maar één van de dingen, online te doen. Online tickets, digitale uitnodigingen of het programma in een app. Dit scheelt heel veel bomen!


  1. Bewuste keuze van het eten

Allereerst zijn er heel veel dingen die je kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan. Lees hier het artikel: In 5 stappen naar minder voedselverspilling op je Event. Daarbij kun je natuurlijk een bewuste keuze maken van het voedsel dat je serveert op een Event. Je zou eens lokaal kunnen kijken of je een cateraar kunt vinden die werkt met biologische en seizoensproducten uit de buurt (van het Event). Dat scheelt weer veel ‘voedselkilometers’. Of misschien geen vlees serveren en een watertap plaatsen in plaats van flesjes. Ik zie jouw footprint al langzaam kleiner worden...


  1. Openbaar vervoer

Stimuleer jouw gasten om met het openbaar vervoer te komen. Zo ga je tegen dat elke bezoeker met de auto komt en dus bijdraagt aan de CO2-uitstoot. Wist je dat er gemiddeld 30 gram per kilometer wordt uitgestoten door de trein daartegenover 133 gram per kilometer wanneer je kiest voor de auto. Maak bijvoorbeeld de keuze om openbaar vervoer kosten te vergoeden i.p.v. de parkeerkaartjes.


  1. No-shows

Gemiddeld komt er bij grote Events zo'n 10 - 30% van de genodigden niet opdagen, maar jij hebt wel op hen gerekend dus hapjes, drankjes en zelfs de leuke geschenken staan al klaar… Een actief no-show beleid vermindert voedselverspilling en dus tegelijkertijd ook de grootte van jouw footprint…!


  1. Duurzame energie

En last but not least, iets wat ook kan helpen is als een locatie bewust omgaat met de energie. Is het Event op de bouwplaats, dan kun je navragen of de bouwplaats wel energie proof is…!


Zo, ik hoop dat ik je voldoende ‘food for thought’ hebt over de footprint die jij achterlaat op deze bol. Met al een paar kleine aanpassingen maken we op deze manier samen de wereld een stukje beter.


Wil jij hulp bij het organiseren van jouw Event, of meer tips over hoe je jouw Event milieuvriendelijker kan maken? Neem dan contact mij op!


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogartikelen of tips? Volg mij dan via Linkedin of Instagram.


34 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page