top of page
Zoeken
Foto van schrijverPleunie

Hoe word ik een FREELANCE eventplanner?

Bijgewerkt op: 16 dec. 2019

Een freelance evenementenplanner zijn biedt onafhankelijkheid, vrijheid en flexibiliteit, maar het is zeker niet zonder uitdagingen. Ik heb zes verschillende tips opgeschreven die kunnen helpen wanneer het jouw ultieme doel is om een FREELANCE eventplanner te worden!

1. Doe eerst ervaring op als werknemer

Het zou best een uitdaging zijn voor iemand die net afgestudeerd is om direct te starten als freelance eventplanner. Het kan natuurlijk wel, maar ik zou je adviseren om minimaal twee jaar ervaring op te doen bij een evenementenbureau. Hier kun je, naast ervaring opdoen, alvast jouw eigen netwerk in de eventwereld opbouwen.


2. Gebruik social media om te netwerken

Succesvol zijn als freelancer draait allemaal om het leggen van contacten, dit kan gemakkelijk en laagdrempelig via social media. Op LinkedIn en Facebook zijn bijvoorbeeld verschillende groepen waaraan je kunt deelnemen, waar informatie en kennis wordt gedeeld. Hier kun je zien hoe andere freelancers zich bewegen in de branche en kun je gemakkelijk nieuwe contacten leggen. Daarnaast kun je ook heel veel kennis verkrijgen via social media. Maak ook zelf minstens één (zakelijk) profiel aan.


3. Haal het beste uit je bestaande contacten

Heb je gewerkt bij een evenementenbureau? Dan kunnen zij misschien wel jouw eerste echte klant worden. De meeste bureaus maken regelmatig gebruik van freelance-medewerkers en als je al eerder voor ze hebt gewerkt zullen ze misschien makkelijker voor jou kiezen dan voor iemand die ze nog niet kennen. Ga dus niet geheel ‘off radar’ wanneer je voor jezelf begint, maar blijf communiceren zelfs met je oude werkgever.


4. Werk aan het opbouwen van nieuwe relaties

Er zijn veel freelancers in deze branche die strijden om werk, dus het helpt om sterke relaties te hebben met zowel evenementenbureaus als freelancers. Wanneer evenementenbureaus rechtstreeks freelancers zoeken, in plaats van via een bureau, gaan ze meestal naar hun favoriete freelancers met wie ze al regelmatig hebben samengewerkt.


Het is hetzelfde met mede-freelancers. Stel jij krijgt een keer een aanvraag maar jij kunt deze zelf niet doen omdat je al een event hebt op die dag, dan is het wel zo fijn voor dat bedrijf dat je ze kunt doorverwijzen naar iemand uit jouw netwerk. Als diegene dat dan ook weer voor jou doet help je elkaar aan klussen. Hoe langer je in het vak zit, hoe meer verwijzingen je krijgt.


5. Neem verlies net zo snel als winst!

Een wijze les van mijn eigen vader. Soms verdien je meer dan anders. Soms heb je mega leuke klussen en dito opdrachtgevers. En heel af en toe gebeurt er iets waardoor je moet inleveren. Of dat nu geld is of uren. Neem je verlies net zo snel als je winst. En door.

6. Plan vooruit (zoveel mogelijk)

Je heet niet voor niets een eventPLANNER. Het is niet eenvoudig om als freelancer een consistent inkomen te verdienen. Hoe lang je het ook doet, het is altijd een uitdaging. Dat komt omdat alles over het algemeen op korte termijn wordt bevestigd. Er zullen waarschijnlijk maar weinig klanten maanden van tevoren al hebben bevestigd, tenzij je natuurlijk een terugkerend evenement hebt waar je ieder jaar aan werkt. Als freelancer moet je constant vooruitdenken, kansen zoeken en contact opnemen met nieuwe maar ook bestaande klanten. En bewaar een appeltje voor de dorst, zodat je rustigere periode gemakkelijk kunt overbruggen. Planning is everything!


Conclusie

Het is waar dat de meeste dingen die grote beloningen bieden met risico's gepaard gaan, en dit is ook het geval voor een freelance evenementenplanner. Echter, als je van de flexibiliteit en vrijheid houdt, een eigen netwerk kunt opbouwen en onderhouden en niks liever doet dan Events plannen en mensen blij maken... dan zou dit wel eens het perfecte beroep voor jou kunnen zijn!

101 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page